13 Ιουν 2024

Τα σκοτεινά παιχνίδια των πολιτικών zombie της ΕΕ υπηρετούν τα άθλια σχέδια των ΗΠΑ - Η υποτέλεια γίνεται θανάσιμη

 

Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον πόλεμο της Ουκρανίας αποδεικνύει ότι η ΕΕ δεν επιδιώκει εκείνους τους ειρηνικούς στόχους, που ήταν θεωρητικά η βάση για τη δημιουργία της, επισημαίνει ο αρθρογράφος Javier Melero στην ισπανική εφημερίδα La Vanguardia.

Την ίδια ώρα, οι ευρωπαϊκές αρχές, που αποτελούνται από πολιτικά zombie  βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τη διατήρηση της ροής φυσικού αερίου μέσω του σημαντικού αγωγού Ρωσίας-Ουκρανίας, δείχνοντας για άλλη μια φορά ότι η Ευρώπη αυτοκτονεί οικονομικά με την αποτυχημένη πολιτική κυρώσεων στη Μόσχα.
«Ο πόλεμος επέστρεψε στην Ευρώπη και θα ήταν σκόπιμο να ρωτήσουμε μετά τη μετεκλογική ευφορία πώς αντιδρά η ΕΕ στη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση», έγραψε ο Melero.
Θέτοντας αυτό το ερώτημα τονίζει ότι στις δημόσιες συζητήσεις στην Ευρώπη δεν εξετάζεται καμία άλλη επιλογή για την επίλυση της σύγκρουσης, εκτός από «την άνευ όρων παράδοση της Ρωσίας».
Με βάση αυτό, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ΕΕ δεν ενεργεί σύμφωνα με τους δεδηλωμένους ειρηνικούς στόχους, αλλά υπηρετεί τα «άθλια» συμφέροντα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.
«Μου φαίνεται ότι η Ευρώπη παίζει ένα σκοτεινό παιχνίδι. Και αυτά τα παιχνίδια, τελειώνουν άσχημα.
Και η σύγκρουση στην Ουκρανία φαίνεται να μην αποτελεί εξαίρεση», υπογραμμίζει ο Melero.

Boomerang

Ωστόσο, παρόλο που η ΕΕ δεν δίνει προτεραιότητα στην ειρήνη για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον, η Ένωση δεν είναι σε θέση να απογαλακτιστεί από τη ρωσική ενέργεια, μια απόδειξη ότι οι οικονομίες και η ευημερία της ευρωπαϊκής ηπείρου είναι εγγενώς αλληλένδετες και ότι οι κυρώσεις υπό τις ΗΠΑ έχουν μόνο αποτελέσματα που γυρνούν boomerang.
Για το λόγο αυτό, οι ευρωπαϊκές αρχές βρίσκονται σε απεγνωσμένες διαπραγματεύσεις για τη διατήρηση της ροής φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Ρωσίας-Ουκρανίας, ακόμη και αν η ΕΕ προσπαθούσε να τερματίσει τις ρωσικές αποστολές.
Η συμφωνία αυτή λήγει στα τέλη του 2024 και με τη συνεχιζόμενη ουκρανική σύγκρουση, οι περισσότεροι παρατηρητές της αγοράς αναμένουν ότι η ροή θα σταματήσει.
Ωστόσο, αξιωματούχοι της ΕΕ και εκπρόσωποι επιχειρήσεων μιλούν με ομολόγους τους στην Ουκρανία για το πώς θα διατηρήσουν τη ροή του φυσικού αερίου το 2025, επισημαίνει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές με γνώση του ζητήματος.

Το αέριο από Αζερμπαϊτζάν

Την ίδια στιγμή, μια επιλογή που έχει συζητηθεί είναι οι ευρωπαϊκές εταιρείες να αγοράζουν και να διοχετεύουν αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου με προορισμό την Ευρώπη, σύμφωνα με ορισμένες πηγές.
Ένα σχέδιο χρήσης φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσε, θεωρητικά, να ωφελήσει τη Ρωσία, εάν δημιουργηθεί ως ανταλλαγή που θα επέτρεπε στη Μόσχα να μεταφέρει το φυσικό αέριο της αλλού.
Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στα αρχικά τους στάδια ενώ οι αποφάσεις αναμένονται αργότερα όταν η έλευση του ευρωπαϊκού χειμώνα θα προσθέσει πίεση στην ΕΕ και τις κυβερνήσεις.
Η Ρωσία εξακολουθεί να στέλνει περίπου 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στην Ευρώπη, κυρίως στη Σλοβακία και την Αυστρία, όπου η Μόσχα εξακολουθεί να είναι κυρίαρχος προμηθευτής.
Στην Αυστρία, το ρωσικό αέριο κάλυψε περισσότερο από το 80% της αυστριακής κατανάλωσης για πέντε συνεχείς μήνες.
Η Ευρώπη εισάγει επίσης ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) με πλοία και, παρά τις συχνές συζητήσεις για το αν θα έπρεπε να το κάνει, δεν έχει επιβάλει ποτέ κυρώσεις στο ρωσικό αέριο.

Νέα ενεργειακή κρίση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως η ΕΕ μπορεί να διαχειριστεί το τέλος της διέλευσης του ρωσικού αερίου, χωρίς κανένα σημαντικό κίνδυνο ασφάλειας, αλλά ορισμένα κράτη μέλη είναι λιγότερο αισιόδοξα και φοβούνται την επανάληψη της ενεργειακής κρίσης, γράφει το Bloomberg.
Ενώ η Ευρώπη ανησυχεί για νέα ενεργειακή κρίση, τα ρωσικά έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 82,2% την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023, φτάνοντας τα 4,2 τρισεκατομμύρια ρούβλια.
Η ανάπτυξη έρχεται παρά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από την έναρξη της στρατιωτικής της επιχείρησης στην Ουκρανία το 2022, συμπεριλαμβανομένου του embargo στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται δια θαλάσσης και ενός ανώτατου ορίου τιμής 60 δολαρίων ανά βαρέλι σε άλλους τύπους πετρελαίου.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα εκφράσει την ετοιμότητά της για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αλλά οι αρχές του Κιέβου έχουν απαγορεύσει σε νομοθετικό επίπεδο.
Ταυτόχρονα, η Δύση αγνοεί τις συνεχείς αρνήσεις του Κιέβου για διάλογο και αντ' αυτού ενθαρρύνει τη συνέχιση του πολέμου, παρόλο που η Ουκρανία χάνει περισσότερα εδάφη και βιώνει μια δημογραφική κατάρρευση καθώς εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και εκατοντάδες χιλιάδες σκοτώνονται σε έναν μάταιο πόλεμο εναντίον Ρωσία.
Όμως, όπως τόνισε ο Melero, το ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχει μόνο άθλια σχέδια.
Αυτά τα σχέδια είναι μόνο επιζήμια για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, καθιστώντας την πλήρη υποτέλεια της ΕΕ στην Ουάσιγκτον ακόμη πιο περίεργη, ειδικά από τη στιγμή που πριν από τον Φεβρουάριο του 2022, η Ευρώπη υπό την ηγεσία των Γάλλων μιλούσε για ένα γενναίο παιχνίδι ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας από τις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr