23 Μαΐ 2024

Βρετανία: Οι Τόρις μπροστά στη μεγαλύτερη ήττα τους - Στα γκάλοπ είναι 20 μονάδες πίσω από τους Εργατικούς

 

Ο Κιρ Στάρμερ, ηγέτης των Εργατικών, αναμένεται να αναδειχθεί πρωθυπουργός στις πρόωρες εκλογές που θα διεξαχθούν στη Μεγάλη Βρετανία στις 4 Ιουλίου, παρά το γεγονός ότι είναι περίπου τόσο δημοφιλής όσο ήταν ο Εντ Μίλιμπαντ στις εκλογές του 2015.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Guardian, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Εργατικοί θα κερδίσουν με μεγάλη πλειοψηφία τον Ιούλιο, αφού το κόμμα φαίνεται να προηγείται κατά 20 μονάδες, που ενδεχομένως να είναι αρκετές για μια σαρωτική νίκη.

Παρ' όλα αυτά, τα υποκείμενα δεδομένα δείχνουν ότι ο Κιρ Στάρμερ και το κόμμα του δεν είναι περισσότερο δημοφιλείς ή αξιόπιστοι από ό,τι ήταν ενόψει του 2015, όταν οι Συντηρητικοί κέρδισαν την πλειοψηφία. Μάλιστα, πρόσφατη ανάλυση του «Guardian» σε στοιχεία της εταιρείας δημοσκοπήσεων Ipsos δείχνει ότι λιγότεροι ψηφοφόροι πιστεύουν ότι οι Εργατικοί είναι ικανοί να κυβερνήσουν απ' ό,τι το 2014, λιγότεροι πιστεύουν ότι έχουν μια καλή ομάδα ηγετών και λιγότεροι πιστεύουν ότι κατανοούν τα προβλήματα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Μπεν Πέιτζ, διευθύνων σύμβουλος της Ipsos, δήλωσε: «Τα προσωπικά ποσοστά του Κιρ Στάρμερ είναι τα χαμηλότερα που έχει καταγράψει ποτέ η Ipsos για έναν ηγέτη της αντιπολίτευσης, ο οποίος προηγείται τόσο πολύ στη συνολική πρόθεση ψήφου. Είναι περισσότερο η αηδία για τους Συντηρητικούς παρά η χαρά για όσα προσφέρουν οι Εργατικοί που καθοδηγεί την πολιτική κατάσταση». Από τότε που ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος το 2020, ο Κιρ Στάρμερ έχει αναθεωρήσει τις πολιτικές των Εργατικών, το προσωπικό τους και έχει μεταμορφώσει τη δημοσκοπική τους εικόνα.

Μετά την επίσημη προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, ο Κιρ Στάρμερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση αυτή, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους: «Μια ψήφος στους Εργατικούς είναι μια ψήφος για σταθερότητα, οικονομική και πολιτική, μια πολιτική που θα πατάει πιο ελαφρά στις ζωές όλων μας. Μια ψήφος για να σταματήσει το χάος».

Ακόμα, ο ίδιος τόνισε: «Στις 4 Ιουλίου έχετε μια επιλογή, και μαζί μπορούμε να σταματήσουμε το χάος, μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα, μπορούμε να αρχίσουμε να ανοικοδομούμε τη Μεγάλη Βρετανία και να αλλάξουμε τη χώρα μας. […] Γνωρίζω καλά τον κυνισμό που έχουν οι άνθρωποι απέναντι στους πολιτικούς αυτή τη στιγμή, αλλά μπήκα στην πολιτική αργά, έχοντας υπηρετήσει τη χώρα μας ως επικεφαλής της Εισαγγελίας του Στέμματος. Η υπηρεσία της χώρας μας είναι ο λόγος, και ο μόνος λόγος, για τον οποίο στέκομαι εδώ τώρα ζητώντας την ψήφο σας. Ορίστε, λοιπόν, το μέλλον της χώρας στα χέρια σας. Αν οι Συντηρητικοί κυρβερνήσουν για άλλα πέντε χρόνια, θα έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν ακριβώς όπως είναι. Ήρθε η ώρα για αλλαγή!».

Γιατί ο Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές στη Μ. Βρετανία

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ, την Τετάρτη (22/05) προκήρυξε πρόωρες εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις 4 Ιουλίου – ημέρα Πέμπτη οπότε και είθισται να διεξάγονται οι εκλογές στη χώρα. Η ημερομηνία αυτή είναι μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, όπως είχε υποσχεθεί. Ωστόσο, η χρονική στιγμή δεν είναι ιδανική για τους ψηφοφόρους σε ορισμένα μέρη της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Σκωτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, όπου οι σχολικές διακοπές θα έχουν ήδη αρχίσει και πολλοί άνθρωποι μπορεί να βρίσκονται σε διακοπές.

Ακόμα, ο Ρίσι Σούνακ λέει – εδώ και μερικές εβδομάδες – ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η οικονομία βελτιώνεται. Μπορεί να ισχυριστεί ότι χρειάζεται μια εντολή για να υλοποιήσει τις προτεραιότητές του, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου για τη Ρουάντα. Ωστόσο, η αντιπολίτευση είναι πιθανόν να υποστηρίξει ότι προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές, επειδή η οικονομία καθυστερεί και τα πράγματα δεν είναι πιθανό να είναι καλύτερα για τους Τόρις, δηλαδή για τους Συντηρητικούς, το φθινόπωρο.

Ο Ρίσι Σούνακ αποφάσισε τελικά να ορίσει την ημερομηνία των πρόωρων εκλογών για τις 4 Ιουλίου αφού ισχυρίστηκε ότι ο πληθωρισμός είχε επανέλθει υπό έλεγχο και η οικονομία βελτιωνόταν, λέγοντας ότι ήταν «η στιγμή για τη Βρετανία να επιλέξει το μέλλον της». Ακόμα, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι το έργο μου, από τότε που έγινα πρωθυπουργός, δείχνει ότι έχουμε ένα σχέδιο και είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τολμηρά μέτρα που είναι απαραίτητα για να ανθίσει η χώρα μας. Τώρα έχω επιμείνει σε αυτό το σχέδιο και ήμουν πάντα ειλικρινής μαζί σας για το τι χρειάζεται, ακόμη και όταν αυτό ήταν δύσκολο».

Μάλιστα, ο Ρίσι Σουνάκ έκανε την ανακοίνωσή του υπό δυνατή βροχή έξω από το Νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ και υπό τους ήχους του ύμνου των Εργατικών, το «Things Can Only Get Better» του D:Ream. Στη συνέχεια, ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Δεν μπορώ και δεν θα ισχυριστώ ότι έχουμε κάνει τα πάντα σωστά. Καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε, αλλά είμαι υπερήφανος για όσα έχουμε πετύχει μαζί, για τις τολμηρές δράσεις που έχουμε αναλάβει. Είμαι σίγουρος για το τι μπορούμε να κάνουμε στο μέλλον».

Τι θα γίνει μέχρι τις πρόωρες εκλογές στις 4 Ιουλίου

Ο Ρίσι Σουνάκ έλαβε άδεια από τον βασιλιά Κάρολο Γ' για τη διάλυση του κοινοβουλίου. Η δυνατότητα προκήρυξης εκλογών επέστρεψε στο βασιλικό προνόμιο μετά την περίοδο από το 2011 έως το 2022, όταν οι βουλευτές ψήφισαν για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Συνήθως μεσολαβούν αρκετές ημέρες μετά την προκήρυξη εκλογών και τη διάλυση του κοινοβουλίου. Οποιαδήποτε τελευταία νομοθετήματα θα πρέπει να ψηφιστούν αυτές τις ημέρες.

Επίσης, τα πολιτικά κόμματα συνηθίζουν να δημοσιεύουν το προεκλογικό πρόγραμμά τους, περίπου τρεις έως τέσσερις εβδομάδες πριν από την ημέρα της ψηφοφορίας, ώστε να διασφαλίσουν ότι οι θέσεις τους δεν θα έχουν ξεχαστεί από τους ψηφοφόρους μέχρι τις κάλπες.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 π.μ. (τοπική ώρα) την 4η Ιουλίου και θα κλείσουν στις 10 μ.μ. (τοπική ώρα). Μετά το κλείσιμο των καλπών, δημοσιεύεται ένα exit poll το οποίο τείνει να προβλέπει σωστά το αποτέλεσμα. Τα αποτελέσματα από κάθε εκλογική περιφέρεια αρχίζουν να προκύπτουν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μέχρι το πρωί, τείνει να είναι ξεκάθαρο ποιος είναι ο νικητής, με τον πρωθυπουργό είτε να παραιτείται είτε να παραμένει στο αξίωμα την επομένη των εκλογών.

ieidiseis.gr